ACTAS

ACTAS

Actas vienas iš tų pagardų, kurį tikrai verta turėti savo virtuvės spintelėje. Ir nereikėtų apsiriboti vienos rūšies actu. Nes skirtingas actas skiriasi skoniu, kvapu ir paskirtimi.  

OBUOLIŲ ACTAS – tikrai dažnas pasirinkimas dėl savo švelniaus kvapo bei skonio. Jis puikiai tinka marinuoti daržoves, tik dėl mažesnio rūgšties kiekio jo reikia pilti daugiau, nei įprasto sipirito acto. Obuolių actas puikiai tinka į salotas su kopūstais, burokėliais, švelniai marinuojant mėsą. Kvapnus obuolių actas naudojamas ir konditerijoje, tarkim, kepant morengus. Jo pilama ir į kepinius – puresnei tešlai. Dėl šios savybės veganiškuose desertuose juo keičiamas kiaušinio baltymas.

SPIRITO NATŪRALIAI FERMENTUOTAS ACTAS – pats rūgščiausias iš actų. Tad jį būtina atskiesti vandeniu. Šis actas naudojamas marinuoti daržoves, kartais galima įpilti šlakelį marinuojant žuvį ar mėsą. Kitas iš panaudojimo galimybių, tiesiog naudoti actą namų buityje, kaip higienos priemonę.

Patarimas: norint paįvairinti actą, įdėkite mėgstamų žolelių: pelerūno, čiobrelio, raudonėlio ar kt. – tai ne tik suteiks kitokį kvapą bei skonį, bet ir sušvelnins actų rūgštumą. Taip pat nepamirškite, jog jį reikia laikyti tamsioje ir vaikams nepasiekiamoje vietoje.