ADŽIKA

ADŽIKA

Adžika laikoma pagrindiniu abchazų, gruzinų ir kitų Užkaukazės tautų nacionalinių virtuvių prieskoniu. Ji  naudojama kaip komponentas įvairiausių patiekalų, sriubų ir padažų ruošimui, taip pat puikiai tinka ryžių ir daržovių patiekalams.

Senovėje piemenys ilgam išeidavo į kalnus ganyti avių, o šeimininkai aprūpindavo juos druska. Bet ši druska buvo skirta ne piemenims, o avims – kaip būtinas jų maitinimosi papildas. Tais laikais druska buvo gana brangi, ir, kad piemenys jos neišvogtų, avių šeimininkai į druską pridėdavo deginančių pipirų. Druska prarasdavo savo prekinę vertę, bet tai visiškai netrukdė piemenims naudoti ją kaip prieskonį. Skoniui pagerinti pridėdavo česnako ir kitų prieskonių. Taip ir atsirado adžika.

OBELIŲ ADŽIKA skiriasi ne tik savo aštrumu, bet ir sudėtimi, kas suteikia jai kitokį skonį bei įvairesnes panaudojimo galimybes.

KLASIKINĖ ADŽIKA – jei norite tiesiog mėgautis šiuo puikiu pagardu prie mėsos ir kitų patiekalų, ją galite rinktis drąsiai, nes ji mažiausiai aštri. Be to ši adžika puikus pagardas ryžių patiekams, mėsos, taip pat dera įdėti kaip įdarą į plėšomą mielinę duoną.

SAKARTVELO ADŽIKA pelnytai savo aštrumu sukels sieloje nirvaną, o jausmuose laukinę aistrą. Ši adžika tikrai labai aštri, tačiau skonis jos dieviškas. Sudėje esančios morkos dar suteikia ir lengvo saldumo. Dėl to šią adžiką naudokite drąsiai visiems mėsos, daržovių ar ryžių patiekalams.

KAUKAZO ADŽIKA nors ir aštrus, tačiau savyje daugiausiai „žalumos“ turintis pagardas. Jame daugiausiai prieskoninių žolelių, iš jų bazilikų, tad ir spalva ir skoniu išsiskiria iš adžikų trijulės. Nepabijokite adžikos įdėti į sriubą, nustebsite, jog sriuba nebus labai aštri, tačiau skonis taps tikrai išskirtinis.