Plėšoma mielinė duona su sūrio ir adžikos įdaru

Plėšoma mielinė duona su sūrio ir adžikos įdaru

Galima duoną raikyti, o galima… plėšyti! Tai ne tik smagu, bet ir labai gardu – mielinę tešlą ir sūrio įdarą sluoksniuojant sluoksnis po sluoksnio, galėsite būti visiškai tikri, kad kiekvienas iš tų sluoksnelių bus pilnas skonio. Sūrio įdarą galite pagardinti įvairiausiais mėgstamais prieskoniais, svogūnų laiškais, laiškiniais česnakais, keptais svogūnais; bet galite įmaišyti į jį ir porą šaukštų adžikos, kuri jau pati viena yra kaip kuo tikriausiais prieskonių ir skonių rinkinys!

Galima duoną raikyti, o galima… plėšyti! Tai ne tik smagu, bet ir labai gardu…

Paruošimas: 30 min.

Tešlos kildinimas: 90 min.

Kepimas: 30-40  min.

Tešlai: 

  • ½ stiklinės (125 ml) šilto pieno
  • 1 pakuotės (7 g) sausų mielių
  • 1 valg. š. cukraus
  • 2 stiklinių (280 g) miltų
  • ½ arb. š. druskos
  • 2 arb. š. „Obelių“ prieskonių „Persiladas“
  • 50 g kambario temperatūros sviesto
  • 1 kiaušinio
  • 1 valg. š. tirpinto sviesto aptepimui

Įdarui:

  • 150 g tepamojo sūrio (pvz., Philadelphia)
  • 2 valg. š. „Obelių“ Klasikinės adžikos
  • 50 g kietojo sūrio (pvz., parmezano)

  1. Pieną pašildykite, kad jis būtų šiltas, bet ne karštas. Suberkite sausas mieles ir cukrų. Išmaišykite šluotele, kol cukrus ir mielės ištirps. Dubenį uždenkite rankšluostėliu ir palikite pastovėti šiltoje vietoje apie 10-15 minučių, kol mielės taps aktyvios (paviršius turi suputoti).
  2. Kitame dideliame dubenyje sumaišykite miltus, prieskonius „Persiladas“ ir druską, sudėkite minkštą kambario temperatūros sviestą, įmuškite kiaušinį ir supilkite suputojusį mielių ir pieno mišinį.
  3. Išmaišykite ir pradėkite minkyti minkštą ir elastingą tešlą. Jei matote, kad tešla vis dar per lipni, po šaukštą berkite miltus ir toliau minkykite, kol pasieksite norimą mielinės tešlos konsistenciją.
  4. Perkelkite tešlą į švarų lašeliu aliejaus pateptą dubenį, uždenkite medžiaginiu rankšluostėliu ir palikite šiltoje vietoje apie 60 minučių, kol tešlos tūris padvigubės.  Galite tešlą kildinti ir šaldytuve pernakt – tuomet uždenkite ją maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve iki ryto.
  5. Kepimo formą (25×11 cm dydžio) išklokite kepimo popieriumi.
  6. Pakilusią tešlą kelis kartus paminkykite ir perkelkite ant švaraus miltais pabarstyto stalviršio. Iškočiokite maždaug 50×30 cm dydžio tešlos stačiakampį. Aptepkite jį tepamuoju sūriu, sumaišytu su adžika ir smulkiai tarkuotu kietuoju sūriu.
  7. Aštriu peiliu tešlos stačiakampį perpjaukite į penkias 30 cm ilgio ir 10 cm pločio juostas. Kiekvieną iš jų perpjaukite į šešias dalis (5×10 cm).
  8. Šiuos tešlos stačiakampius dėkite vienas ant kito į bokštą ir šį bokštą „paguldykite“ į kepimo popieriumi išklotą kepimo formą. Nesijaudinkite, jei tešla neužpildys visiškai visos kepimo formos – kildama ji išsiplės ir iškepusi duona duona atrodys puikiai. Uždenkite kepimo formą rankšluostėliu ir palikite šiltoje vietoje apie 30 minučių, kol tešla šiek tiek pakils.
  9. Orkaitę įkaitinkte iki 180 ᵒC temperatūros.
  10. Pakilusią duoną aptepkite šaukštu tirpinto sviesto. Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 30-40 minučių, kol duona taps gražiai auksinės spalvos ir bus iškepusi. Iškepusią duoną 10 minučių atvėsinkite kepimo formoje, tuomet išimkite.
  11. Patiekite duoną dar šiltą. Prieš patiekdami, apibarstykite šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis.