Orkaitėje apkepti bulvių virtinukai (gnocchi) su pomidorų padažu, šonine ir mocarela

Orkaitėje apkepti bulvių virtinukai (gnocchi) su pomidorų padažu, šonine ir mocarela

Švelnūs, minkšti ir burnoje tikrai sutirpstantys bulvių virtinukai (gnocchi) gali būti patiekiami šimtais skirtingų būdų – kaip ir prie makaronų, taip ir prie bulvių virtinukų tiks beveik bet koks Jūsų mėgstamas padažas.

Mes siūlome beveik klasikinį variantą – sodraus skonio pomidorų padažą, pagardintą skrudintos šoninės gabalėliais, svogūnais ir česnakais. Tam, kad skonis būtų dar ryškesnis, padažą pagardinkite „Obelių Švelniu“ pomidorų padažu. Nors patiekalą galėtumėte patiekti tiesiog sumaišę bulvių virtinukus su keptuvėje paruoštu padažu, visai nesudėtingai galite jį kilstelėti į dar ypatingesnį lygmenį: perdėję viską į kepimo indą, apšlakstykite trupučiu riebios grietinėlės ir dosniai pagardinkite mocarelos sūriu. Kepkite orkaitėje visai neilgai, tik iki sūris išsilydys ir apskrus. Tai bus neįtikėtinai jaukūs ir gardūs pietūs ar vakarienė!

Pagal šį receptą paruošite apie kilogramą bulvių virtinukų, tačiau patiekalui paruošti jų užteks vos pusės, apie 500 g. Likusius apibarstykite miltais, suberkite į indelį, skirtą šaldymui – ir kitą kartą vakarienės ruošimas užtruks dvigubai trumpiau!

Nors patiekalą galėtumėte patiekti tiesiog sumaišę bulvių virtinukus su keptuvėje paruoštu padažu, visai nesudėtingai galite jį kilstelėti į dar ypatingesnį lygmenį: perdėję viską į kepimo indą, apšlakstykite trupučiu riebios grietinėlės ir dosniai pagardinkite mocarelos sūriu.

Paruošimas: 60 min.

Apkepimas: 15-20 min.

Bulvių virtinukams (apie 1 kg):

  • 700 g bulvių
  • 1 valg. š. + 1 arb. š. druskos
  • 2 kiaušinių
  • 1 ¼ stiklinės (175 g) miltų

Padažui:

  • 200 g šoninės
  • 1 svogūno
  • 3 česnako skiltelių
  • 1 arb. š. rūkytos paprikos miltelių
  • 1 skardinės (400 g) smulkintų pomidorų
  • ½ stiklinės (125 ml) „Obelių“ „Švelniojo“ pomidorų padažo
  • žiupsnio druskos
  • žiupsnio „Obelių“ juodųjų pipirų
  • 1 arb. š. džiovintų itališkų žolelių (bazilikų, raudonėlių, čiobrelių)
  • 4 valg. š. riebios grietinėlės
  • 130 g mocarelos sūrio
  • ryšelio prieskoninių žolelių patiekti

  1. Paruoškite bulvių virtinukus. Bulves švariai nuplaukite, sudėkite į didelį puodą, užpilkite šaltu vandeniu (taip, kad apsemtų bulves per porą pirštų) ir įberkite valgomąjį šaukštą druskos. Užvirkite, tuomet sumažinkite ugnį iki vidutinės ir virkite, kol bulvės suminkštės. Patikrinti galite peiliu ar šakute – jie turi lengvai smigti į išvirusią bulvę.
  2. Išvirusias bulves šiek tiek atvėsinkite, dar nuo šiltų nulupkite odelę ir sutrinkite rankiniu bulvių trintuvu. Pagardinkite šaukšteliu druskos ir išmaišykite. Atvėsinkite iki kambario temperatūros.
  3. Į dubenį su atvėsusiomis bulvėmis supilkite lengvai išplaktus kiaušinius, suberkite puodelį miltų. Išmaišykite ir išminkykite minkštą tešlą. Jei tešla per lipni, įberkite dar šiek tiek miltų. Tešla turi būti minkšta, bet ne lipni. Neperminkykite tešlos!
  4. Paruoštą tešlą padalinkite į keturias dalis. Kiekvieną iš šių dalių tarp delnų suformuokite į maždaug 1,5 cm skersmens volelį. Volelius aštriu peiliu supjaustykite maždaug 1,5 cm ilgio gabalėliais. Kiekvieno jų paviršių lengvai įspauskite su šakutės dantukais.
  5. Dideliame puode užvirkite vandenį, pagardintą šaukšteliu druskos. Vandeniui užvirus, suberkite bulvių virtinukus ir virkite 7-8 minutes, tuomet išsemkite, nuvarvinkite ir sumaišykite su padažu. Iš viso kiekio išvirsite apie 1 kg virtinukų; pusę jų galite užšaldyti, o kitą pusę (500 g) – išvirti ir apkepti su padažu.
  6. Paruoškite padažą. Į įkaitintą keptuvę sudėkite kubeliais supjaustytą šoninę. Kepkite vis pamaišydami, kol šoninės gabalėliai išskirs riebalus ir apskrus. Didžiąją dalį riebalų iš keptuvės išpilkite.
  7. Į keptuvę su apskrudusiais šoninės gabalėliais suberkite smulkiai kapotus svogūnus ir česnakus. Pakepinkite kelias minutes, kol svogūnai taps skaidrūs. Suberkite rūkytos paprikos miltelius ir maišydami pakaitinkite dar pusę minutės. Supilkite pomidorus, pomidorų padažą ir leiskite pavirti 5 minutes. Tuomet pagardinkite druska, grūstais pipirais, džiovintomis itališkomis žolelėmis. Išmaišykite ir nuimkite nuo ugnies.
  8. Orkaitę įkaitinkite iki 200 ᵒC temperatūros. Pasiruoškite kepimo skardą, į ją supilkite bulvių virtinukus, sumaišytus su paruoštu padažu. Apšlakstykite grietinėle. Ant viršaus išdėliokite plėšytos mocarelos gabalėlius.
  9. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 minučių, kol mocarela išsilydys ir pradės gražiai skrusti.
  10. Išimkite iš orkaitės, apibarstykite šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis ir patiekite.