Pyragas su burokėliais ir kalakutiena

Pyragas su burokėliais ir kalakutiena

Nesaldūs pyragai – puikus būdas paįvairinti vakarienės stalo meniu. Jie itin geras pasirinkimas, kai norisi sunaudoti įvairių maisto produktų likučius (nes iš esmės nesaldžių pyragų įdarą galite ruošti kuo įvairiausią!), bet kartais labai verta suderinti ingredientus tam, kad nustebintumėte save truputį labiau nei įprastai.

Šiame pyrage burokėliai, kalakutiena ir tepamasis sūris susilieja į subtiliai salstelėjusį švelnaus skonio įdarą trapios tešlos krepšelyje. Netikėta? Galbūt, šiek tiek. Skanu? Net labai!

Galite naudoti paprastus virtus burokėlius arba rinktis Obelių „Tradicinius“; pastarųjų virtuvės spintelėje galima turėti visada – kad vieną dieną sumanę iškepti šį pyragą, jau būtumėte vienu žingsniu priekyje!

Nesaldūs pyragai – itin geras pasirinkimas, kai norisi sunaudoti įvairių maisto produktų likučius (nes iš esmės nesaldžių pyragų įdarą galite ruošti kuo įvairiausią!).

Paruošimas: 40 min.

Kepimas: 40-45 min.

Pagrindui:

  • 1 ½ puodelio (210 g) miltų
  • 1 arb. š. druskos
  • ½ valg. š. džiovintų itališkų žolelių
  • 1 valg. š. (20 g) cukraus
  • ½ puodelio (115 g) šalto sviesto
  • ¼ puodelio (60 ml) šalto vandens
  • 2 valg. š. rapsų aliejaus

Įdarui:

  • 2 svogūnų
  • 2 skiltelių česnako
  • 300 g „Obelių Tradicinių“ tarkuotų burokėlių
  • 500 g maltos kalakutienos
  • 1 arb. š. džiovintų čiobrelių
  • žiupsnio druskos
  • žiupsnio „Obelių“ šviežiai grūstų juodųjų pipirų
  • 125 g tepamojo sūrio (pvz., Philadelphia)
  • 100 g tarkuoto fermentinio sūrio
  • 1 kiaušinio aptepimui

  1. Paruoškite pyrago pagrindą. Dubenyje sumaišykite miltus, druską, prieskonines žoleles ir cukrų. Sudėkite šaltą gabalėliais supjaustytą sviestą ir išmaišykite. Trinkite tarp pirštų tol, kol susidarys trupiniai. Palaipsniui į trupinius supilkite labai šaltą vandenį. Vandens gali reikėti šiek tiek mažiau ar daugiau, todėl nesupilkite jo viso iš karto, stebėkite, kada trupiniai pradeda kibti. Jeigu matote, kad trupiniai yra per sausi ir nekimba, įpilkite dar šlakelį šalto vandens.
  2. Perkelkite tešlą ant lygaus ir švaraus miltais pabarstyto paviršiaus. Dar šiek tiek lengvai paminkykite ir suformuokite iš tešlos rutulį. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir palaikykite šaldytuve apie 30-60 minučių.
  3. Per tą laiką paruoškite pyrago įdarą. Į įkaitintą keptuvę supilkite aliejų. Suberkite nedideliais kubeliais supjaustytus svogūnus. Kepkite vis pamaišydami virš vidutinės ugnies, kol svogūnai taps skaidrūs ir suminkštės. Suberkite smulkiai kapotus česnakus ir kepkite dar minutę.
  4. Sudėkite į keptuvę maltą kalakutieną ir kepkite maišydami kelias minutes. Tuomet suberkite nusunktus tarkuotus burokėlius ir išmaišykite. Kepinkite dar kelias minutes, kol visas įdaras perkais ir sultys išgaruos.
  5. Nuimkite keptuvę su įdaru nuo ugnies. Įmaišykite džiovintus čiobrelius, pagardinkite žiupsneliu druskos ir juodųjų pipirų. Įmaišykite tepamąjį sūrį ir tarkuotą fermentinį sūrį. Atidėkite į šalį.
  6. Iškepkite pyragą. Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros. Kepimo indą (22 cm skersmens) išklokite kepimo popieriumi.
  7. Išimkite iš šaldytuvo atšalusią tešlą, šiek tiek atidėkite į šalį, o visą kitą perkelkite ant kepimo popieriaus ir iškočiokite į daugiau ar mažiau taisyklingą 30-35 cm skersmens apskritimą. Iškočiotą tešlą įklokite į kepimo formą taip, kad tešla padengtų formos dugną ir sieneles.
  8. Į tešlos krepšelį supilkite paruoštą šiek tiek atvėsusį įdarą. Iš atidėtos tešlos tarp delnų išsukite tešlos juosteles – jas sukryžiuokite ant pyrago viršaus, suformuodami tinklelį. Tešlos kraštelius uždenkite į vidų. Tešlą aptepkite kiaušiniu, išplaktu su šaukštu šalto vandens.
  9. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40-45 minutes, kol tešla taps gražiai auksinės spalvos, o įdaras bus sutvirtėjęs. Jeigu matote, kad kepimo metu tešla ima per daug ruduoti, uždenkite lakštu folijos ir kepkite toliau.
  10. Iškepusiam pyragui leiskite apie 10 minučių pastovėti, tuomet pjaustykite ir patiekite.